Går du i franchisetankar?

Som franchisetagare samarbetar du och drar nytta av Coops starka varumärke, men butiken driver du själv.

 

Idag drivs flera av våra mindre och mellanstora Coop butiker av franchisetagare. Drömmer du om att en dag få driva en egen butik kan franchise vara ett bra alternativ. I huvudsak innebär det att du, via ditt eget aktiebolag, ansvarar för driften av butiken. Det vill säga försäljning, medarbetare och butikens omkostnader.

Att vara franchisetagare innebär att du tar ett ansvar och ett ekonomiskt risktagande, samtidigt som du har större möjligheter att tjäna pengar.

Som franchisetagare hos Coop har du möjlighet att driva en egen Coop-butik utifrån de styrkor och värderingar som Coop står för, Välkomnande, Inspirerande och Ansvarstagande.

Hur är det att vara franchisetagare? Se på våra filmer där några av våra nuvarande franchisetagare berättar om sin vardag som företagare på Coop.

Hur ska man vara som franchisetagare?

Du ska både kunna skapa en välkomnande och fräsch butik såväl som du utvecklar dina medarbetare, medan fokus hela tiden ligger på kundbemötande och försäljning. Tanken är att franchisetagaren ska vara “hjärtat på orten” med ett stort lokalt engagemang och därför är det viktigt att du som entreprenör och företagare har din idé kring hur och vad du vill göra när du driver butiken.

Vi ser att ett långsiktigt engagemang är en viktig nyckel för att lyckas och avtalen är som regel femåriga, med möjlighet till förlängning.

 

Vad är fördelen med att vara franchisetagare?

Som Franchisetagare inom Coop ska du givetvis följa Coops koncept fullt ut. För att kunna lyckas med det och med driften på allra bästa sätt får du tillgång till goda exempel över bra arbetssätt och rutiner. Bakomvarande rutiner som varutillförsel, fakturahantering, IT-system och till och med bolagets egen bokföring sköter Coop åt samtliga franchisetagare. Att franchisetagaren lyckas väl i sin verksamhet är viktigt även för Coop varför förutsättningarna bygger på detta, även om det naturligtvis inte finns några garantier för vinst i bolaget.

 

Vem kan bli franchisetagare? Vilka egenskaper behövs?

Att ha erfarenhet av både livsmedelshandel och personalansvar är en fördel. Som franchisetagare gäller det att ha en egen stark drivkraft kombinerat med ett entreprenörskapstänk, och tydliga idéer kring vad du vill göra med butiken för att lyckas och uppnå ett bra slutresultat.

Får jag någon hjälp från Coop?

Absolut! Varje franchisetagare har en Distriktschef som regelbundet besöker butiken för att stötta, agera bollplank och se till så att Coops koncept följs. Grunden till franchisetagandet handlar om att du måste vara duktig på att sköta en butik och förstå lite av mycket, du kommer självklart få hjälp av Coop så butiken går så bra som möjligt.

miljoner medlemmar

butiker

föreningar

tusen kollegor